شرکت تعاونی
شرکت های تعاونی بسته به نوع فعالیت شامل دو دسته می باشند :
الف – شرکت تعاونی تولید : در زمینه کشاورزی ، دامپروری ، شیلات ، صنعات ، معدن ، عمران شهری و روستایی و عشایری فعالیت دارند.
ب – شرکت تعاونی توزیع : فعالیت اصلی آن تهیه و توزیع کالا ، مسکن ، خدمات و سایر نیازمندی های اعضا می باشد.
البته می توان در ثبت شرکت تعاونی تعداد موضوع و نوع موضوع فعالیت را با ارائه طرح پیشنهادی افزایش داد.
شرکت های تعاونی از نظر عضویت نیز به دو دسته تقسیم می شوند :
الف – شرکت تعاونی عام : عضویت در آن برای همه آزاد می باشد و برای تامین سرمایه ، باید سهام آن را به عموم عرضه کنند.
ب – شرکت تعاونی خاص : عضویت در آن برای افراد و گروه های خاصی آزاد می باشد ، مانند : کارگران ، کشاورزان ، دانشجویان ، ایثارگران و زنان مشاغل خاص.
بنابراین تعاونی کسانی که واجد شرایط هستند را باید به عنوان عضو انتخاب کند و شامل هیچ محدودیتی نیز نمی شود. در این صورت شرکت های تعاونی که بیش از 500 عضو دارند یا اتحادیه هایی که تعداد اعضای آن ها بیش از 2000 نفر باشد « تعاونی بزرگ » نامیده می شود.
قید عبارت « تعاونی » به شکل خوانا در تابلو و سربرگ های شرکت الزامی است و فقط یک شرکت تعاونی می توان در هر موضوع فعالیت در واحد های صنفی و شهرستان ها و واحد های کارمندی و کارگری تشکیل داد.
قوانین ثبت شرکت تعاونی
- حداقل تعداد اعضا در زمان ثبت شرکت باید 7 نفر باشد و نباید این میزان در دوران فعالیت شرکت تعاونی کمتر شود.
- در ثبت شرکت های تعاونی که به منظور اشتغال تولید و خدمات توسط کمک های دولتی ، تعداد اعضا حداقل بایستی 50% مشاغل دائمی طرح تعاونی باشد.
- اگر ثبت شرکت تعاونی بدون کمک دولت و با هدف سرمایه گذاری باشد و دست کم نصف سرمایه گذاری طرح توسط اعضای تعاونی تامین شود رعایت بند دوم الزامی نیست.
- تعداد اعضا در ثبت شرکت تعاونی مسکن باید با توجه به اهلیت مدیران تعاونی و به تشخیص اداره کل تعاون تعیین می شود.
- اعضای تعاونی باید مبلغ تعهد شده را ظرف مدت مقرر در اساسنامه که دو سال می باشد ، تادیه کند.
- برای تامین سرمایه تعاونی ، سهم اعضا برابر است مگر اینکه مجمع جور دیگری تشخیص دهد. که در این صورت حداکثر میزان سهام هر کدام از اعضا حداکثر باید 30% سرمایه تعاونی باشد.
- اتحادیه تعاونی با حداقل 7 عضو که دارای موضوع فعالیت مشترک می باشند در سطح شهرستان یا استان تشکیل می گردد.
حداقل میزان سرمایه برای ثبت شرکت تعاونی یک میلیارد ریال می باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی
مراحل ثبت شرکت تعاونی
ابتدا هیئت موسس که متشکل از متقاضیان حائز شرایط قانونی می باشد ، اقداماتی در جهت تهیه طرح پیشنهادی و تنظیم اساسنامه منطبق بر قانون بخش تعاونی ، دعوت به عضویت افرادی که واجد شرایط هستند و همچنین تشکیل اولین مجمع عمومی عادی برای تصویب اساسنامه شرکت تعاونی و تعیین هیئت مدیره و بازرسان و سایر وظایف مجمع عمومی عادی ، انجام دهند.
البته موسسین تعاونی باید اطلاعات کافی از قوانین و کلیات ثبت شرکت تعاونی داشته باشند و در صورت لزوم در کلاس های آموزشی یک روزه که اداره تعاون کل استان برگزار می کند شرکت کند که زمان تشکیل کلاس ها حداکثر یک هفته بعد از تاریخ ارائه تقاضا خواهد بود.